Застрахователи, общински и държавни чиновници, служители в банки  отказват услуги

...
Застрахователи, общински и държавни чиновници, служители в банки  отказват услуги
Коментари Харесай

Лични документи удължени, но някъде не ги признават

Застрахователи, общински и държавни служители, чиновници в банки  отхвърлят услуги поради изтекли персонални карти или шофьорски книжки. Гражданите са били карани да си извадят нови документи, в това число и по-скъпата бърза процедура, написа “Труд ”. Информацията бе доказана от източници на изданието в Министерство на вътрешните работи, където също са получени тъжби за непризнавани документи.

През 2020 година изтичат над 1,5 млн. персонални карти и би трябвало да бъдат заменени. Със закона за оповестяване на изключителното състояние поради болестта с COVID-19 Народното събрание удължи с 6 месеца валидността на персоналните карти и шофьорските книжки, които изтичат в интервала 13 март-31 октомври 2020 година

Това значи, че в случай че през днешния ден - 30 юли, изтича валидността на документа, той автоматизирано получава още 6 месеца годност и важи до датата 30 януари 2021 година Тези правила обаче се отнасят единствено за персонални карти и свидетелства за ръководство на МПС (СУМПС) единствено на български жители и важат единствено за територията на страната. С тях не може да се пътува в чужбина, където няма да бъдат признавани за годни.

406 437 персонални карти и 266 408 шофьорски книжки, изтичащи в интервала 13 март-30 октомври т. година, не са сменени към дата 28 юли, прецизираха от Пресцентъра на Министерство на вътрешните работи.

В жалбите си жители настояват, че в банкови клонове са им отказвали да преглеждат техни претенции за заеми, до момента в който не си сменят персоналните карти, други - че брокери не желали да подписват полици поради “невалидни ” шофьорски книжки. Имало и недоволство от транспортьор, на който инспектори от автомобилната администрация - някогашната ДАИ, отказали да разпишат курсове в страната на водачи с изтекли СУМПС.

В закона за изключителното състояние или в Закона за българските персонални документи няма планувани наказания за държавни или общински институции, организации или частни предприятия, които отхвърлят да признаят персоналните карти, чиято годност е удължена с 6 месеца, споделиха от Дирекция “Български документи за идентичност ” в Министерство на вътрешните работи. Гражданите са в правото си да получават услуги, защото документите им са годни, а при положение на отводи от административни услуги - да апелират по реда на Административно процесуалния кодекс
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР